Agnes Looft

Äntligen hemma!
Nu är jag äntligen hemma i Simancas igen! Tjejerna kom hem från tävlingen i måndags natt och de var extremt skönt att få "komma hem" till mitt rum och säng och speciellt min värdfamilj. De gick helt okej för mina värdsystrar på VM, Erica har en spricka i foten så de hindrade henne lite men hon kom på 20e plats i trampolin och 18e i syncronism tillsammans med en tjej från Madrid. Diana kom på 12e plats i dubbel mini trampolin i världen och 28e i trampolin. Båda kvalificerade sig till EM nästa år vilket var målet. De hade till och med snö sista dagen vilket Diana inte kan sluta prata om och fick gå på en stor fest för alla som varit med och tävlat. Jag fick en fin t-shirt och ett armband med texten "BULGARIA" som matchar deras armband. 
 
Imorgon åker jag till Madrid för att träffa de andra tjejerna som också är iväg här. En bor i Valladolid så vi ska ta tåget tillsammans men jag vet inte riktigt vem de är men de blir förhoppningsvis jättekul!! Vi ska bo på ett hostel och alla våra kontaktpersoner kommer vara där så jag är väldigt taggad!
VM i Bulgarien, miniflytt och bio

Nu blev de en liten paus i bloggen där någon vecka men så fick de vara! Min värdfamilj är nämligen på VM (det riktiga VM, där över 100 stycken tävlar i varje grej från hela världen!). Mina värdsystrar tävlar båda, båda kvalificerade sig i trampolin, dubbel mini trampolin och Erica kvalificerade även till syncro tillsammans med hennes kompis Natalia! 


Erica är nu den 20e bästa i trampolin i hennes kategori i hela världen! Diana kom också högt men hoppa fel i finalen och flög av. Hon skadade sig inte men förlorade sin chans till prispallen. De andra har inte varit än så de får vi vänta spänt på! 

Eftersom alla är iväg, och när jag säger alla menar jag ALLA i familjen. Mamma, pappa, mormor, morfar, farfar, farmor och moster är alla där för att titta på dom. Mamman och mormorn är dessutom tränare och mostern domare så de blev en stor familje utflykt. Jag bor då hos fastern tillsammans med en 4 åring och en 6 åring, 4 åringen och jag har lekt och haft kul för oss men 6 åringen har inte tid för mig. Jag var tydligen tråkig och stal hans yoghurt (väldigt hemskt men omedvetet!!). Dessutom fått låna 6 åringens rum vilket han inte riktigt gillar. Den är lite kort men de funkar dock saknar jag mitt täcke "hemma" i simancas. Här har jag: ett lakanish, en helt förkort filt och ett överdrag som man nog egentligen inte ska sova med men jag tyckte de blev för kallt utan. (Då har jag över långärmad och långben pjamas, extremt tjocka strumpor och en kofta....)

Skolan denna veckan har varit hektisk om man ska sätta de snällt. Alla prov måste rättas innan den förste december så nu kastar lärarna ut prov. Nästa vecka har jag, biolog prov (70 sidor), lengua prov (57 sidor + massa sido anteckningar), mate prov (50 sidor med saker jag knappt fattar), engelska prov (som vi inte ens får veta vad de är om mer än "de vi jobbat med" DE ÄR FREAKING 100 SIDOR MED GRAMMATIK, FRÅGOR M.M och vet inte alls om de är fakta eller grammatik) samt en 20 min lång presentation om donationer till anatomin. Vi drunknar lite...resten av klassen har även filosofi men de ämnet har jag som tur inte längre. 

Idag så stack iallafall jag och två tjejer från min klass på bio. Vi såg Thor Ragnarök, självklart var den dubbad till spanska men jag måste medge att de var ganska bra dubbat och efter en liten stund märkte jag inte de längre. Förstod filmen, finns säkerligen lite detaljer jag inte förstod men får väl se om den, de var bra så de gör nog inget! Sen kolla vi omkring lite på allt möjligt och efter de åt vi sushi! Mums! De var väldigt fin sushi men de var lite sorgligt att en misosoppa kosta 4€ så vi skippade de, ingefära fick man också köpa till för 2€... vi köpte dock moshi som är en Japans glass i en ris grej. Var gott! De kost bara 1€ styck så vi köpte vars en och delade. Mango var klart min favorit och grönt te gilla jag inte, smaka som att tugga på teblad. Köpte även ost vilket var riktigt gott, de var liksom inte ost utan mer cheesecake. 

Söndag natt kl 01 landar Agustín, min värdpappa, i Madrid så på måndag efter skolan får jag åka hem. Resten kommer hem måndag natt någongång men han fick inte ledig måndag så får åka hem tidigare. Ska bli skönt att komma tillbaka till familjen, de är väldigt snälla här med såklart med känner mig mer hemma med min värdfamilj. Saknar även att träna, jag får lov att åka och simma, de tar bara 20-25 min enligt Google maps (15 enligt de jag bor med) men de blir mörkt och kallt och jag är inte sugen på att gå de för att simma kanske max 1-2 timmar och sen gå hem igen med lite blött hår och så. Har pluggat istället. Så fick bli lite av en vilo vecka, ska dock se om jag kan ta mig dit nu i helgen istället, så jag kan gå när de är ljust och inte sjukt kallt. På morgonen är de ca -2° och jag fryser med kofta, dunjacka, vantar och mössa och påvägen hem är de upp till 20° och jag går i t-shirt...

Sushi med Sara & Sara!
Alla uner 17 år som kvalade in till VM från Spanien! De är ett stort lag jämnfört med många andra. 5 från Valladolid.
Gymnasiet i Sverige VS gymnasiet i Spanien

Att gå i skolan i Spanien är lite annorlunda så tänkta att jag skulle skriva lite om de. Framförallt är de ju såklart att språket är annorlunda som ställer till det men de är fler saker än de! 


Vi har en klocka, en sådan man ser i amerikanska filmer som berättar när lektionener börjar och slutar. Den låter som brandlarmet i sverige och jag undra hur brandlarmet här kommer låta. Klockan är nämligen extremt hög ljud och man kan verkligen inte missa det. Exakt alla lektioner är 55 minuter långa, även proven är aldrig längre än så. Förutom Spaniens motsvarighet till nationella proven, de är lite längre. De har man 3 gånger om året, de är nämligen 3 terminer och inte 2 som i Sverige. Höstterminen som slutar vid jul, midterm som pågår ca till påsk och sen en sista som är tills skolan slutar ca den 24e juni. 

Betygssystemet är också annorlunda, de är 0-10, 5-10 är godkänt och 0-4 är icke godkänt. Var termin får man ett betyg och i slutet av skolåret räknas de ut ett medelvärde på dessa, de är ens betyg. Sen kan läraren lägga till eller dra av poäng pga uppförande eller lite vad de vill verkar de som. Jag har fått en 4,5 (5, de avrundas till heltal) i anatomi, 0,5 i matte för jag var inte medveten om att vi hade prov och 9 i engelska (stava fel på 2 ord så fick inte 10...dyslexi tas 0 hänsyn till här så de suger ju lite). De är ganska spritt alltså. 

Här finns även väldigt få gymnasie program att välja på och alla är högskoleförberedande, samhälle, human och naturvetenskap. De finns en skola som har IB också men that's it om jag förstått de rätt. Filosofi är obligatoriskt på alla linjer tillsammans med engelska och spanska. På naturproggramet är biologi inte obligatoriskt vilket jag tycker är konstigt speciellt som kemi & fysik är ett ihopslaget ämne och det är obligatorikt.

Precis som Sverige har vi individuella val, jag läser anatomi, biologi och teknologi. Finns dom som läser latin, franska eller ekonomi. Vissa skolor har tyska men inte min, vi har grekiska men den startade inte detta året annars hade jag velat gå de! 

Största skillnaden är kanske att gymnasiet här bara är 2 år, i Sverige har vi ju 3 år. De går alltså ut ett år innan oss vilket ju är kul för dom. 

Lektionerna är mer som föreläsningar, de har vi såklart i Sverige också men jag tycker ändå de är lite mer praktiskt arbete också. De beror ju på lärare i sverige men ALLA lektioner här står läraren och pratar, eventuellt skriver på tavlan. Inte ens matten får vi göra uppgifterna själva utan vill man tvunget de får man göra de hemma som läxa, de är dock frivilligt så få gör de. Jag gör de när jag inte fattar vad vi pratar om. 

Detta gör att jag vissa lektioner tappar helt intresset för vad vi snackar om, speciellt om läraren pratar snabbt och inte skriver på tavlan. Några lektioner har jag läst i min spanska bok istället eller en helt vanlig bok för jag verkligen inte lyckats följa lektionerna. Det är dock lättare än första dagarna, nu kan jag om jag fokuserar nästan alltid följa de läraren säger. Första dagarna var de så uttröttande så jag råkade somna på några lektioner... inte ordentligt och blev aldrig påkommen dock!