Agnes Looft

Valencia så här långt!

Nu har jag bott här ett tag men vi har absolut inga rutiner än och jag har bara haft lektioner 3 dagar. 


Första veckan åkte vi på kemi utflykt till ett universitet där vi genomförde experiment och vi fick känna på hur de var att gå där. De var kul och en bra första dag för de gjorde de lättare att prata med de i klassen och inte lika stelt som en lektion kan bli. På tisdagen och onsdagen hade jag lektioner och de var roliga! Jag har helt fått bygga mitt schema så har lektioner med alla möjliga men majoriteten med naturklassen som är samma ålder som jag. De är väldigt trevliga och de kan nog bli riktigt bra! 


På torsdagen åkte jag till Madrid över helgen tillsammans med en tjej från Valladolid och vi hade en super helg! Vi såg lejonkungen, gick på Harry Potter exibition och massa mysiga fik och restauranger. Vi avslutade helgen med en massage som var väldigt trevlig! 


(null)

(null)
Gatoteca, ett katt "café" där man kunde köpa en dricka och gå och mysa med en massa katter! Gick även bra att adoptera en om man ville, detta blev min favorit! Han hette Seous(stavar exakt så)
(null)
Mysigt 50-tals fik/resturang vi hittade!
(null)
Clara som drar upp en mandrake
(null)
Clara spelande lätt variant av quidditch
(null)
Clara lekande med en katt på cafet

Sen fick jag vara ledig måndag- onsdag för alla 2or var iväg i Madrid men eftersom jag kommit in i klassen så sent så fanns de tyvärr ingen möjlighet för mig att följa med men de var skönt att stanna hemma. Jag sov, gick på yoga, såg ikapp på serier och läste böcker. Några väldigt chill dagar helt enkelt! 


Torsdag åkte vi på äventyr med biologin och fick även då göra experiment på ett universitet. De var kul men de märks att de inte har labb i skolan här och  de tycke jag är väldigt synd. Här är de enbart teori och praktisk kan är oftast 1 h/läs år. Så i princip inget... 


(null)

DNA stäng 

(null)

Läraren som höll i lektionen! Många filmade hela för att kunna göra de hemma. 

Fredag var vanliga lektioner igen och jag hade några lektioner för första gången! Än så länge gillar jag de flesta men cultura cientifica (som jag dock inte förstått riktigt va de är) och comentario de texto (dr man kommenterar texter) är de jag tycker känns roligast men de ät bara första intryck! Valencianska (språket här nere) går jag med de som pratar de hemma och alltså kan de flytande så just nu förstår jag absolut inget eller jag kan förstå små delar och när min värdmamma pratar med sin mamma eller systrar (ända gången hon pratar valencianska) så kan jag förstå innebörden men inte särskilt mycket mer. 


(null)

Mitt schema! Där de står flertal har jag fått välja. 


Nu i helgen har vi chillat hemma för båda mina värdsyskon är sjuka med hög feber, huvudvärk och slemmig hosta, håller tummarna för att jag inte får de.... Jag smet ut en runda igår dock och vandra omkring i centrum, de är bara 20 min promenad till centrum från mitt hus så de är super smidigt! Vi har även en fin park precis utanför huset som jag gått och satt mig och läst bok lite, den är mysig och jag funderar på att köpa rullskridskor så jag kan åka omkring. Är många som har de här! 


(null)

(null)

(null)
Parken precis där jag bor! 

Uppdate 22.42, har har nu också feber...
Cabalagata & Los reyes
Igår var de cabalgata och de var mycket coolare än jag trodde! Först var de 1 h med sång på valencianska, jag förstod lite men inte mycket. Sen åkte alla företags vagnar i ca 30 min innan de faktiskt roliga vagnarna och artisterna åkte in. 

(null)
Melanisk giraff
(null)
Baltasar, en av de visemännen 
(null)
Gaspar, en av de visemännen
(null)
Melchor, den siste av de visemännen
(null)
Akrobat som var upphängs i en vagn
(null)
Mekanisk kamel, för hade döm riktiga men för djurens skull har de nu mekaniska djur
(null)
En narr som går på höga styltor 
(null)
Enorma uppblåsta hästar
(null)
Ikeas pepparkaksvagn
(null)
En grönsaksaffärs vagn och deras kronärtskocka 
(null)
Mekanisk elefant som hade en liten bebis med sig. 

Alla mekaniska djur var drivna av folk som cyklade, elefanten av 3 stycken och girafferna två vardera. Kamelen hade bara en förare men kunde inte svänga lika bra som dom andra. Alla kunde öppna munnen och benen rörde sig, elefanten sprutade vatten ur snabeln! 

Idag är de Dia de los reyes (de visemännens dag) och de firas väldigt likt till julafton i Sverige. Värdbroren väkte alla vid 9.30 och vi hittade presenter under granen! Jag trodde nog inte jag skulle få några egentligen, kanske en lite eventuellt. Det är ju bara min 4e dag här i Valencia så jag titta inte så noga vad de stod men självklart var där en hög till mig med! Jag fick ett par ridbyxor, en fin tröja och ett par leggins! Vi åt fin frukost med smält chocklad, muffins, rostade mackor, frukt och mycket mer! Kg och värdsyskonen testade deras nya switch spel (mario kart Delux) och sen bytte vi om till finkläder. Vi 14 åkte vi till mormorn och åt lunch och spelade spel vilket var väldigt trevligt. Där var många kusiner som alla var ungefär min ålder! Av mormorn och morfarn fick jag en jättefin tröja till och sen åkte vi till farbrorn där alla syskons till min värdpappa var och av alla samlat fick jag en stallväst. 

Vi åt roscón de reyes, vilket är en speciell jul efterrätt man äter i hela Spanien och massa små plock. De ösregnade och blixtrade något enormt ett tag och de var super! Har inte sett regn eller åska sen jag kom hit så de var coolt!! 
Ny stad och ny familj!
Igår kom jag till Valencia! De var en helt okej resa ända klyddiga var att släpa runt på två ganska stora resväskor och två ryggsäckar men de gick. Folk var väldigt hjälpsamma med att lyfta upp väskorna på hyllor, få ner dom från tåget och likande så de underlättade mycket. Jag åkte först till Madrid, Chamartin och tog taxi till den andra tågstationen i Madrid som heter Atocha. Jag lyckades först inte hitta min perrong men efter lite hjälp från en polis som guidade mig kom jag fram precis i tid. På tågstationen i Valencia möte värdfamiljen och kontaktpersonen från skolan upp mig och vi prata lite snabbt och sen tog vi oss hem till lägenheten. 

Nu har jag trots allt bott hos 3 familjer men detta är första lägenheten jag bor i men jag tycker den är mysig, inte förstor eller för liten och inga miljontals trappor som de andra husen haft. Jag har ett eget rum med fönster , garderob, skrivbord och säng. Väldigt standard men super mysigt  (null)
Min säng som har en motivations kudde som säger "det kommer bli en fantastisk dag" och min stock. Har även 3 tavlor som står "att tappa bort norr är inte dåligt, då hittar man nya håll", "låt dina drömmar flyga iväg" och "väx inte upp de är en fälla" (fast på spanska och inte svenska såklart!) 

Igår åkte vi sen till ett köpcentrum för att se om vi kunde hitta ett nattduksbord och ett lås till min dörr, vilket var väldigt snällt! Vi hitta inget bord värdmamman och pappan kunde komma överens om så de ska leta lite till men de gör absolut inget. Jag och värdsystern gick runt och kolla affärer och pratade lite bara och de var kul. Hon heter Eva och är 13 år men väldigt trevlig och lätt att prata med. Sen har jag också en värdbror som heter Carlos och är 6 år, han är typisk 6 åring som är lite hyperaktiv och vill hitta på saker hela tiden. Namnen i familjen är lätta att lära sig för de är egentligen bara 2 namn. Pappan heter Carlos, Mamman heter Eva, systern heter Eva och brodern heter Carlos (Junior). Änsålänge inte varit något problem men de väntar att de. 

Vi åt även ute igår på en hamburgare resturang som heter Hollywood som fanns på köpcentret. Aldrig ätit där innan men de var trevligt, de hade väldigt goda chilli cheese pch vegetariska burgare!! 

Idag sov vi länge, eftersom jag inte visste när vi skulle upp vakna jag vid 8 och kunde inte riktigt somna om men eftersom ingen annan var vaken låg jag kvar till 10 och sen la jag mig ovh läste en bok. Vi var ute ganska sent igår så värdsyskonen gick upp vid kvart i elva och då åt vi frukost tillsammans. 

Sen har jag och värdsyskonen varit hemma själva ganska mycket idag så vi har spelt olika spel, både brädspel och tv-spel. Jag lyckades vinna 2gg på monopol, vilket bara var ren tur! De har en variant av monopol där man köper företag istället vilket faktiskt  bara tar 30-60 min vilket är helt okej tid och de var väldigt kul! Vi har även set Scooby Doo och testat min kamera lite. Sen på kvällen har vi suttit och pratat väldigt länge vilket var mysigt och helt klart bra att lära känna varandra. 

Imorgon ska vi se Los Reyes (visemännen) åka genom staden och kasta ut godis till barnen och imorgon natt kommer los reyes in genom balkongen och lämnar presenter till alla. Det ska bli kul att uppleva! 

Det känns bra att börja om! 
(null)

(null)
Mitt i tågstationen Atocha har de en oas för sköldpaddor, de var lite coolt!