Agnes Looft

Scoutläger, bästa jag gjort!
Nu i helgen åkte jag på scoutläger, jag hade bara träffat personerna en gång när jag skulle bestämma och sa först nej men efter lite övertygelse gick jag med på det. Jag fick låna alla grejer av min kontaktperson på skolan, vissa grejer hade jag redan och sen fick jag gå på äventyr och köpa en spansk scoutskjorta och vandringskängor! Jag var super nervös och i vanlig spansk anda visste vi typ ingenting, allt jag visste var att vi åkte 21.00 från ett ställe jag hade noll koll på var de låg och kom tillbaka söndagen runt 19 samt att jag behövde vandringskängor, sovsäck, liggunderlag och mat för hela helgen som jag inte skulle ha möjlighet att värma upp. Inte så mycket att gå på! 
 
Jag sökte upp stället jag skulle vara på flera dagar i förväg men 2h innan jag skulle vara där visade sig att de var inte alls rätt plats och ditt jag skulle var 2 olika Metro samt en buss... skrev snabbt till min ledare som fixade så jag kunde åka bil med en av killarna i min grupp! Riktigt tur! 
 
Att behöva ta med all mat själv utan möjlighet till att värma upp den var konstigt för mig och när jag frågade vad de andra brukade ta med sig svarade de bara mackor. Jag äter mackor till lunch och mellanmål måndag-torsdag och vägrade äta det under helgen också så de slutade med att jag hade: svenska pannkakor, mini pizzor, pasta sallad med pesto, tomat, kyckling och ost samt wraps med stekta grönsaker och ost. Samt flingor (utan mjölk eller något) och ett sött bröd som heter Natt bröd samt persika juice! De var faktiskt helt lagom, många personer hade överdrivna mängder av mat i en ytterligare ryggsäck! 
 
Tog cirka 1,5 timme att åka dit med bussen som var fullproppad med scouter! Satt bredvid Rarúl vilket var den enda som jag kände sen innan förutom ledarna och vi kommer överens bra. Förutom oss två var de tre tjejer från vår grupp, de var också super trevliga! Resten var från andra scout grupper. 
 
Stället vi hamna på ägs av en av mina ledare och just nu bara en lägerplats. De finns ett stort hus med en enorm sal, kök, toaletter, lite sängar och förvarings rum. Sen finns de ett långt hus med 4 sovsalar, vi fick plats 20 personer i en sovsal och de hade absolut fått plats fler. Sen finns de ett lite mer avlägset hus som också är en sovsal. Sovsalarna har ingen värme utan är bara ett skal av ett hus som skyddar mot vind och regn. 
 
(null)
Det ensamma huset
 
Vi fick reda på vad vi skulle göra i helgen med en stor teaterpjäs. Vi hamnade i spelet jumanji men vi skulle framförallt renovera pch bygga upp lägerplatsen vi var på. Målet med lägerplatsen är nämligen att de ska bli en skola men som har ett mycket mer naturligt och individuellt tänk. Konceptet finns i Sverige, tex i Skabersjö men i Spanien existerar bara en enda skola av denna typen änsålänge. Vi pratade mycket om hur skolor är olika världen över och sen gick vi till vår sovsal. Vi somnade vid 4 tiden och 8 gick vi upp för frukost. Hela dagen gick sen åt till att bygga olika konstruktioner till skolan. Vi byggde gungor, gungbrädor, hängbroar, fågelholkar, åsne inhängnader med hus och rensade i skogen. Min grupp had eansvar för häng bron, vi fick hugga ner två enroma träd vilket tog hela förmiddagen och sen surrade vi allt för hand. Den tog hela dagen men tillslut blev den klar , den höll för 10 personer så förhoppningsis klarar den av skolbarnen och alla scouter som kommer testa den. 
 
Lilla hängbron! 
 
På kvällen fick vi veta att ledarna låst inn alla våra grejer och enda sättet för oss att få tillbaka något var att bygga ett skydd där vi kunde sova under natten. Vi hade 1,5 timmar på oss och om vi inte lyckades skulle vi få sova under den bara himmelen utan något. Alla byggde på olika sätt, min grupp utnytjade ett träd och byggde som en cirkel runt om som vi täckte med grenar och grönt. Den blev väldigt bra kamuflerad och när ledarna skulle inspektera den hittade de inte ens den! På dagen hade vi haft över 25 grader men på natten gick det ner till nästan 0 grader. Jag hade en sovsäck med extrem temperatur 15 grader så jag fick låna världens största filt av min ledare och med den sov jag super! Den gick runt mig hela två varv och var tänk att jag skulle dela med min grupp men ingen vill så jag fick hela för mig själv! De valde fel för de hade tydligen inte sovit en blund pga att de frös medans jag sov hur bra som helst. 
 
Men innan vi fick gå och sova hade vi natt aktivitet med tema jumanjii, vi delades upp i 3 lag och sen var ledarna ytterligare ett. Min grupp fick alla nittlotterna, vi fick bland annat vatten kastat på oss och barr innanför kläderna...Andra grupper fick kasta grädde på ledarna och åka skatebord! Som final spelade vi alla Hungry Hippo i verklig storlek! En person låg på magen på en skatbord medans en annan puttade omkring den för att fånga så många bollar som möjligt. 
 
Min lilla fyrfot jag surrade till gungbrädan. 
 
På söndagen byggde vi klart det sista och sen vandrade vi ner för berget vi bodde på, de tog ca 3 timmar och var en jätte vacker vandring men många hade missat att vi skulle vandra och gick därför med 3 otympliga väskor, en sovsäck i handen eller matkassar över axlarna så de blev tyvärr en långsam vandring med många som snubblade men som tur bara en som skadade sig (av över 70 personer), han sprang ner för en av de brantaste backarna och gled och ramlade. Lite hans eget fel, min mobil dog denna delen så där blev tyvärr inga bilder men utsikten var verkligen fantastik. 
 
Det var en jätte rolig helg med massvis av nya personer!! Jag har många fler bilder så om man vill se dom är de bara att skriva så får man en länk! 
 
Scout festival!!
Som fortsättning på födelsedags helgen så gick jag upp lite i 7 på söndagen för att ta taxi till en metro där alla scouter skulle mötas för att åka till en scout festival. Jag går i Rutas, alltså Rover i sverige och är bland dom yngsta men inte yngst. En kille är född 31 december 2000, de kan inte vara jättekul! Vi tog metron i ca 30 min och under resan fylldes metron med fler och fler scouter och tillslut stod vi som sillar i ett hav av scoutskjortor. 
 
I spanien fungerar inte scoytskjortan som i Sverige utan de har istället olika färger för var ålders grupp. Rutas har grön och min grupp har bestämt sig för att kopiera de skottska scouterna och har därför sytt kiltar hahaha! jag som verken hade kilt eller scout skjorta fick låna en kilt av en som inte skulle dit men scoutskjorta fick jag klara mig utan. De gjorde dock inget för jag hade nog svettats ihjäl med mer kläder. 
 
Vi kom dit och satte upp vårt stånd, hela festivalen gick ut på att alla scout kårer hade gjort en egen sång/teater som dom skulle framföra och där fanns domare och allt som bestömde vem som var bäst men eftersom de är ganska tråkigt att titta på de i 10 timmar är de även en stor scout marknad där alla säljer hand gjorda saker som pins, tröjor, öronhängen, klistermärken och mycket mycket mer! Vi sålde massvis av saker som tryck och godsedjur men även tröjor och massa men de som sålde bäst var en av killarnas hand gjorda söljer. Han målar dom själv och sen sålde vi dom, han tjänade nästan 500 euro av de. Jag köpte en med en liten elefant som är super fin! 
 
(null)

Vi tävlade med vår sång och de blev verkligen coolt, tyvärr kan man inte lägga upp filmer här så vill man se så får man skriva till mig så kan jag skicka den. Tog inte heller någon bild för var helt upptagen med allt vi gjorde under dagen men de var verkligen en super rolig dag och nu har jag fixat en scoutskjorta som sitter som en påse (annars var den inte lång nog i armarna) så de ska bli super! 
 
Jag har fått klago mål när jag inte lagt med bilder så här är en 100% googlad bild på spanska scouter i rutas, med samma scoutskjorta som jag har. Den ljusblåa är ledare för lobos (=vargar, upptäckare i sverige) 
Nästa helg är jag iväg fredag-söndag på scoutläger och de ska bli väldigt interessant, speciellt som av dom jag lärt känna är de bara en som ska åka av totalt massvis. Om jag förstått rätt är de mer åt hållet voluntär arbete än scoutlägren i sverige, någon gång har de spenderat en helg med att städa skogen en annan att laga hus. Ska bli interessant att se vad vi ska göra och hur man gör i spanien! 

Födelsedag i Valencia!
I lördags fyllde jag 18 vilket såklart firades här nere! Vid 9 blev jag väckt med tårta och vi grattulerar på spanska, har berättat att vi gör de i min familj i sverige och då tyckte min värdmamma de skulle vara hemskt om de bröt traditionen så de var verkligen super gulligt! Jag fick även lite presenter, en sovsäck och liggunderlag till scouterna samt 2 böcker på spanska, ska bli spännande och se om jag förstår något. Efter frukosten bytte vi om och sen åkte vi hela familjen till stallet där min värdsyster först fick rida och sen jag, det är andra gången Eva red i sitt liv men det gick jätte bra och hon travade omkring som om hon aldrig gjort något annat. 
 
 
Hon har dock väldigt svårt att gå idag och kan knappt sätta sig ner så mycket träningsvärk hon fått, hon hävdade starkt att hon aldrig får träningsverk innan hon hoppade på hästen. Tror inte hon säger det igen! 
 
Jag red i en grupp vilket var kul, jag fick samma häst som sist och han fin. Vi övade på massa grejer och till slut fick vi även ta en galopp, det gick dock inte alls så bra som jag hoppats på. Min häst hade redan gått 3 timmar innan mig (vilket jag fick höra efteråt) så han orkade inte riktigt med mer, jag förstår honom. Vi fick dock till några varv och han har en väldigt explosiv galopp, väldigt olikt resten av honom men det var kul! Han ramlade omkull under lektionen men han skadade sig inte, ska rida en annan häst nästa gång så han får vila har jag och tränaren bestämt. 
Bad min värdsyster ta några bilder på mig men hon har bara filmat iprincip hela lektionen så ni får nöja er med en bild där jag hänger på Lanzarote. 
 
Efter ridningen åkte vi hemåt, vi åt god mat och sen fick jag tårta igen men denna gången en lite mer fancy tårta med ljus och allt möjligt innuti! Den var god men väldigt mättande så jag orkade knappt äta upp min bit! 
 
Jag fixade mig och kl 17.00 möte jag Andrea och Maya vid skolan och sen gick vi tillsammans och hämtade upp Alicia för att gå och bowla. vi tog en omväg till bowlinghallen och gick igenom parken och en jättelång bro som ser ut som en enorm bur. 
 
När vi kom till bowlingen var allt super fullt och vi fick vänta ca 30 min men de gjorde inte så mycket, vi satte oss i baren och fikade lite. Egentligen tänkte tjejerna att jag skulle få testa beställa öl och så vidare men när jag völ beställde glömde jag helt att jag var 18 år kunde göra de så slutade med att jag drack en fanta limon och sen var jag inte mer törstig haha! 
 
Tyvärr var verkligen alla klot upptagna och ingen ville dela med sig så vi skrapade till slut ihop 2 6or som vi inte fick in fingrarna i, en 8 Maya och Alicia fick in fingrarna i, en 11 med enorma hål och en 14 som passade mig och Andrea... Så de var lite klotens fel att de gick skit för oss alla men eftersom alla hade dåliga klot gjorde de inte så mycket. Både Maya och jag lyckades tappa 11an för den flög ur händerna och Alicia lyckades kasta 14 så den stannad mitt i banan och vägrade röra sig. Efter några runder dog hela altet vilket slutade i att systemet klyddade och Maya fick heöt plötsligt 2 strikes men hon förlorade ändå!! 
 
Andrea kom etta med 2 poäng mer än mig, sen kom Maya och sist Alicia! 
 
På vardera sida hade vi bowling lag som tränade till någon tävling och slog spear och strike hela tiden, vi kände oss lite dåliga i jämnförelse. Skärmen visade vilken hastighet man kastade i och vi låg alla fyra lute under 20 km/h (lite beroende på klot men cirka) medans blowling personerna låg närmare 30 km/h.
 
Efteråt gick vi till arkad hallet och spelade luft hockey och sådant fotbollspel där man snurrar på massa gubbar, hoppas någon förstår. De var kul och jag och Alicia van en massa över de andra, vilket såklart gjorde de hela roligare! 
 
Vi promenerade hem till Alicia i regnet och satte oss på en bar bredvid hennes hus och snackade (än en gång glömde jag 18 års grejen och beställde fanta limon, förvisso tror jag att jag tycker bättre om de än öl...). Vi fick jordnötter och satt och pratade en massa. Påvägen hem hade vi tagit bilder med min polaroid kamera som blev riktigt coola också. 
 
Sen gick vi alla hem och jag käckade middag hemma, gick och la mig ganska tidigt för kl 8 skulle jag på scouterna nästa dag!