Agnes Looft

Les falles 2018
Les falles, eller las fallas beroende om man pratar valencianska eller vanlig spanske är nu helt över! De har verkligen varit en upplevelse jätte roligt! Hela mars har man kunnat märka av de och de har varit smällar/raket shower var dag, flaggor och dekorationer och nu i förra veckan kom även själva fallas upp, alltså de enorma skulpturerna man ska bränna i slutet. 
  (null)

Hela fallas går ut på att förr i tiden brände hantverkarna och de vanliga människorna skräp, gamla möbler och spill från jobbet detta har sen utvecklats till att vart område har en falla (en grupp som organiserar alla aktiviteter, hur fallan ska se ut, bygger den och mycket mer) och totalt i Valencia finns de runt 400 områden, bara runt om mitt hus har jag tre stycken inom minst än 3 minuters gångavstånd. Alla gator fylldes alltså med dessa skulpturer och många gator kunde ha 3 eller fler. I skolan hade de yngre barnen gjort små mini skulpturer och de som går i första ring hade gjort större varianter. 

(null)

 
Jag hitta på det mesta med min värdfamilj av enkelhetens skull och att jag helt enkelt inte hade någon kompis som skulle ut men jag och familjen var lite tråkiga och åkte bara till shoppingcenter första dagen av fallas och sen gick vi på eftermiddagen och åt på resturang, vilket var super gott! De var asiatisk/spank buffe (för spaniorer är lite för rädda för utlänsk mat för att bara ha asiatisk buffe) men där fanns allt från korean bbq till sushi och massvis av efterätt vilket var mums! 
 
På fredagen bestämde vi dock att vi skulle gå runt i staden och kolla fallas då allt var uppsatt och sen gick vi och tittade på en ljus show på kvällen och åt buñuelos vilket är valencias spin på churros fast de är en ring som dessutom har pumpa i sig fast de smakar man inte. Vi köpte churros och varm chocklad också vilket min värdbror slukade på 5 minuter.
 
Vi såg den ljus show som kom på 3e plats och sen försökte vi hitta 2a och 1a plats men när vi väl kom fram var den precis slut, riktig otur men den vi såg var cool iallafall! Alla gator har nämligen haft en tävling om vilken som har finast belysning/dekoration och vissa satsar hårt på detta! Vi vandrade omkring i området lite och tog oss till fallan som vunnit första pris, de är en massa delar i vad som gör den bäst men storlek, design, kvalitet m.m är några saker som påverkar. 
  (null)
Ljus showen, lamporna blinka och dansade till musik.
(null)

På lördagen gick vi upp tidigt och kollade på fler fallas och sen tog vi oss till placa de ayuntamiento där vi skulle se la mascleta, alltså fyrverkeri/smällar showen som låter som 3e världskriget är påväg att börja. Vi hade dock enorm otur och de var enormt mycket folk när vi kom fast vi var där 1 timme innan och sen började det regna vilket ingen av oss hae kläder för. Så i slutändan såg vi knappt något och de var en ganska tradig upplevelse, framförallt för min värdbror som bara såg en massa kroppar och fick stå där nere i 1 timme, han förstod verkligen inte varför vi var där stackaren. Det tog oss sen 1,5 h att ta oss hem för de stängde av vägen hem till oss så vi fick ta en enorm omväg. Vi stannade inne under kvällen och såg Harry Potter och chillade. Vi bor väldigt bra så var kväll runt 00-01 kunde vi se fyrverkeri showen. 
  (null)

(null)
(null)

(null)


På söndag blev vi väckta med ny köpta churros och chocklad och sen gick vi och såg en mascleta i närheten istället, den skulle vara lite mindre men den var super. Där var mycket folk men inte alls som vid den stora så vi kunde stå längst fram och se alltihop. De delade ut chipspåsar och godis svilket min värdbror uppskatade, själva fyrverkerierna tyckte han dock var lite läskiga för han fick lock för öronen. Spaniorerna säger att man ska ha lite öppen mun (inte stor gapa) och inte hålla för öronen så gör de inte ont så jag har helt enkelt gjort de och de funka för mig. Vi såg la ofrenda, när alla falleras (kvinnor och män i traditionell klädsel, svår och förklara men väldigt vackert) gick med blommor som användes för att bygga en enorm kläning av blommor till en staty av jungfrun Maria, de var lördag och söndag hur många timmar som helst och jag hade många klass kompisar som var med i tåget av folk dock är ingen av mina nära kompisar fallera så fick inte testa på det tyvärr. 
  (null)

(null)

På måndag var de farsdag och sista dagen av fallas så vi åkte iväg med hela min värdpappas släkt för att äta lunch, vi åt lunch i 5 timmar, jag skämtar inte. Jag lyckades inte äta de sista rätterna för jag var så död men de var en trevlig lunch och de hade väldigt god mat. När vi kom hem bytte vi om och sen gick vi och kasta lite smällare på önskemål av min värdbror och sen såg vi lilla fallan här brännas, de finns en liten för barnen som brändes 22.00 och en stor som brändes 00.00 i vart område så vi såg de lilla närmst huset. Den hade några fyrverkerier och de var coolt tyvärr tog den lång tid att brännas och jag skulle träffa kompisar vid 22.30 så jag såg den aldrig brinna ner till grunden. 
  (null)

(null)

(null)

Som sagt hade jag bestämt med en kompis från scouterna att vi skulle mötas upp och se den stora brännas så vi hämtade upp alla hans kompisar och sen gick vi och åt middag på burger king (standard spaniorer) men de var kul och vi han bra i tid till den stora vi skulle se och till och med slänga lite smällare och prata påvägen. När vi kom fram mötte vi upp ännu fler kompisar och de var alla super trevliga, de flesta förstod inte ens att jag inte var spansk fast jag pratat med dom så jag ser de som en stor vinst! Den ena var genuint shockad och trodde inte mig förrens jag pratade svenska hahahah! exakt 00.00 smällde dom en stor mascleta som förberedelse för att bränna fallan, den var super fin och jätte stor och tog minst 10 minuter av bara konstanta fyrverkerier. Tillslut nådde fyrverkerierna fallan som också var fylld och insnurrad i smällare och allt möjligt och den börja brinna. De tog inte lika lång tid för denna som den lille jag såg innan. Vi stannade en stund och snackade och sen behövde jag gå och möta upp Clara som också är en utbytesstudent från UHR som bor i Valladolid vid den enorma fallan som skulle brännas 01. Hade turen att slippa gå själv då jag släpade med en kompis hela vägen, jag hittade knappt från där vi var vilket förvisso google maps kan lösa men de är sådär kul att gå själv i mörkret och jag har hellre sällskap. Stackaren skulle dock upp 5 på morgonen för att börja jobba på ambulansen 7 men jaghoppas han överlevde. Vi hann iallafall både hitta Clara och se fallan brännas, den hade en fantastisk fyrverkeri show inna som minst tog 15 minuter, själva fallan var ganska långt bort så vi såg den knappt brännas dock. Allt som allt var vi hemma runt halv tre. 
(null)

(null)

(null)
 
På tisdagen gick jag, Clara, Eva min värdsyster och Karin en annan utbytesstudent från UHR som också bor här i valencia och tittade på hur jungfrun blivit med sin blom klänning och gick snabbt till lite turistiga och fina ställen så Clara skulle få se något litet av staden iallafall!
(null)

(null)

 
De var verkligen en kul helg och jag älskade hela atmosfären som fanns på gatorna fulla med folk och akiviteter!! Nästa torsdag börjar vårt påsklovet så jag är ledig 29 mars-9 april och då kommer Victoria ner och hälsar. Nu i helgen blir de scouter och så ska vi nog åka till sommarstugan för första gången, den ligger precis vid havet och har egen pool så de kan nog bli riktigt kul! 
 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress